tisdag 7 januari 2014

På båten undrade vi ofta: Skulle vi tycka om dem? Skulle vi älska dem? Skulle vi känna igen dem från fotografierna så fort vi fick syn på dem på kajen?


"Vi kom över havet" av Julie Otsuka är en 171 sidor lång liten pärla som jag fick av Sanna i julklapp – ett mycket bra val av henne! Den handlar om de japanska kvinnor som på 1920-talet reste till USA för att gifta sig med män de aldrig tidigare träffat, utan endast brevväxlat med. Vii får följa dem fram till 1941 då de tillsammans med sina familjer pekas ut som förrädare på grund av Andra världskriget då USA och Japan stred mot varandra.

De flesta av de kvinnor som reste över havet kommer att få en svår tid, med hårt jobb och en make som inte alls är den han utgett sig för att vara i breven. Men det är bara att härda ut, för åker de hem kommer både de och deras familjer att vanäras. Och för vissa av dem kommer barnen att komma som en räddning och någon de äntligen kan älska och drömma om ett bättre liv för.

Årets första bok känns verkligen som vad som kan bli en av årets bästa, så i år börjar läsningen verkligen på topp. Det här är riktigt, riktigt bra och jag älskar författarinnans vackra språk och hur hon i episoder berättar mycket med små medel.

// Sofia



1 kommentar:

  1. Låt oss hoppas att min julklapp från Sanna blir lika klockren. Temat känns ju onekligen passande i varje fall :) // Stina

    SvaraRadera