onsdag 25 februari 2015

Anna Svärd av Selma Lagerlöf

Anna svärd är den tredje delen i Selma Lagerlöfs ”Löwensköldska ringen”-triologi och den skulle jag vilja säga binder ihop historien på ett passande sätt. Anna Svärd är alltså huvudperson i denna, och hon har oturen att bli gift med den ryggradslöse Karl-Arthur Ekenstedt, ni vet han som i förra boken var förlovad med Charlotte Löwensköld. Och både hon och Karl-Arthurs mamma, liksom intrigmakerskan Thea Sundler, dyker upp i även denna den avslutande delen, men det är ingen tvekan om att det här är Annas historia.

Karl-Arthur uppnår en ny nivå av avskyvärdhet när han terroriserar sin stackars nyblivna fru, inte tillåter henne att ha en egen åsikt och är allmänt genomusel mot henne. Det är tråkigt när det i början av boken är så ljusa bilder hon målar upp för sig; ”Vem var hon, att hon skulle bli uttagen framför alla andra fattiga gårdfarihandlerskor till lycka och upphöjelse?”.

Det här är mer deprimerande läsning än de två förrra berättelserna och man lider verkligen med den stackars Anna. Tack och lov blir det inte helt genomeländigt, även om slutet är ganska bistert. Jag gillar hur slutet binder ihop de tre berättelserna och låter legenden om generalen och ringen få spela en stor roll i triologins avslut. Och det är på sätt och vis ett ganska hoppingivande sista stycke, även om jag vet vad jag tycker att Anna ska välja när den där dörren öppnas......

// Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar